top of page
תמונת הסופר/תרוני צדק

לא פיתוח תוכנה, פיתוח אנושי

3 מושגים מעולם הפיתוח (לא פיתוח תוכנה, פיתוח קהילתי) ששווה לכם להכיר:


1. תיאוריית השינוי (theory of change): מה ה- ״אם…. אז….״ שלכם?

לדוגמא: חוות ״קיימא״ שנותנת לנוער בסיכון עבודה בחוות חקלאיות, מניחה שאם בני נוער יעבדו בטבע ויקבלו ליווי של אנשי חינוך וטיפול, מצבם ישתפר (והם צודקים, ומוכיחים את זה ע״י מדידה).

תיאוריית השינוי היא כמו היפותזה (השערה) שניתן לאשש או להפריך, וכך להבין האם הפעילות שלנו באמת מקיימת את המטרה לשמה היא נועדה.

אם אין תיאוריית שינוי אנחנו סתם יורים בחשיכה ועושים פעולות פיתוח כי כיף לנו וכי אנחנו מניחים שזה יעזור, בלי אג׳נדה מסודרת מאחורי זה.


2. מדידה והערכה (monitoring & evaluation): עם כמה שקשה לנו לכמת שינויים איכותניים, ביוזמות אימפקט זה חלק הכרחי. זה נותן נחת רוח למשקיעים/ תורמים וליזמים, ועוזר לנו להבין איפה שווה יותר להשקיע את האנרגיה שלנו.

בתחום הזה כדאי להכיר את Effective Altruism, שמודד את האפקטיביות של עמותות שונות ואפילו עוזר לך למצוא מסלול קריירה שיבטא את היכולות שלך בצורה היעילה ביותר.


3. עבודה עם הקהילה: עולם הפיתוח עבר shift משמעותי, מסיוע שמגיע מבחוץ (aka- aid) לבניית יכולות (capacity building)- הכשרה של הקהילה המקומית ועבודה עם הקהילה.


מה זה עבודה עם הקהילה? זה לבוא למקום מסויים בלי אג׳נדה כפויה מבחוץ (top-down) ולשאול: מה אתם צריכים? מה אתם רוצים? מה הכוחות שקיימים בקהילה, ואיך אפשר להשתמש בהם?

עבודה עם הקהילה יכולה לחשוף בפנינו דברים שלא הכרנו: ידע שנצבר, יחסי כוחות, אינטרסים סמויים ועוד, שאנחנו בתור מבקרים מבחוץ לא יכולים לדעת.



לדוגמא: מש״ב- סוכנות הסיוע של משרד החוץ הישראלי- עובדת בשיטה של capacity building, בכך שהיא מכשירה בעלי מקצוע ממדינות מתפתחות, ע״י סיורים והכשרות בארץ. יש בישראל מספר מרכזים המתמחים בדברים בהם לישראל יש יתרון יחסי, ביניהם: חקלאות, מים, נשים, יזמות וחינוך (אני עבדתי במרכז בתחום החינוך :)

עבודה עם הקהילה בתחום שלהם תהיה לקחת אנשים מקהילה מסויימת ולשאול אותם מה הם צריכים, ולבנות תכנית בהתאם לזה.


שאלות לדיון:

א. האם אתם עובדים עם הקהילה שלכם? אם כן, איך?

ב. מה תיאוריית השינוי במקום שאתם עובדים בו?

ג. האם אתם מודדים את התוצאות של הפעילות שלכם? אם כן, איך?



____________________


חדש!!!

הפרוייקט הראשון שלנו יוצא לדרך!!! 🚀🚀


קורס יזמות ed-tech 101 עם נילי אבינון (יזמת חינוכית כבר 20 שנה, מייסדת ושותפה בסטאטאפ edge).

3 מפגשים מטורפים שייתנו לכם את כל מה שצריך בשביל להתחיל בעולם האד-טק, עם יותר בטחון וידע.

במפגשים תוכלו להכיר את המושגים והשחקנים בתחום, ללמוד מקייסטאדיז של סטארטאפים שהצליחו/ נכשלו, ולדבר עם 3 יזמים מצליחים בפאנל שאלות ותשובות.

כל זה קורה ממש בשיא המרכז (מרכז היזמות שרונה האב) בשעות שבחרתם, בימי שני בערב עוד 3 שבועות ובמחיר נגיש לכל כיס.


אם יש שאלות מוזמנים לפנות אלי או אל נילי.

  • רוני- 052-3086930

  • נילי- 054-5926776

33 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page