top of page
תמונת הסופר/תיוני וסילבסקי

איך אפשר להשתמש במציאות מדומה בחינוך?

טור אורח של יוני וסילבסקי, יזם אד-טק, חבר הקהילה ומנטור בתכנית המנטורים שלנו


אם להיות כנה, התחלתי לכתוב את המאמר עם WriteSonic, כלי בינה מלאכותית שמשרת אותי נאמנה לכתיבה. למה ויתרתי? כי החלטתי שכל הפואנטה של ניוזלטר היא לקרוא את מחשבות הכותב עצמו ולא סיכום של טקסט אחר מהרשת. כמי שהתעסק בשנים האחרונות בפיתוח ומחקר של מציאות מדומה בהוראה, יש לי הרבה מחשבות וחדשות בנושא.

לטובת מי שאינו מצוי במושגים כמו מציאות משופרת, מדומה ורבודה אצרף כאן מאמר המפשט עניינים אלו ומכאן סוף סוף אפשר להתחיל.


בשנים האחרונות מתחוללת מהפכה בענף טכנולוגיה שלם שהתקיים בהסתר כבר עשרות שנים. יותר ויותר מכשירים הנגישים לאדם הממוצע מציעים חוויה המשלבת עולם דיגיטלי במציאות הפיזית. בין אם זה משקפי המציאות המדומה בעזרתן המשתמש מנתק עצמו מהמציאות ונכנס לעולם מדומיין לחלוטין, ובין אם זה בעזרת הטלפון ב"הלבשת" תוכן דיגיטלי על גבי מה שמצלמת המכשיר רואה. בפעם הזאת אתמקד בשימושים שונים של משקפי מציאות מדומה בהוראה וחינוך על פי מודל SAMR.


החלפה (substitution)

אחד התחומים המיושנים ביותר בהוראת המדעים היא המחשת הידע. עד היום, ספרי הלימוד ממחיזים לתלמידים את מבנה התא, האטום וכל נושא אחר בעזרת חתכים דו ממדיים של איורים. כיצד אם כן טכנולוגיית המציאות המדומה מחליפה את הכלים הלא דיגיטליים בעניין זה? ישנם חללים וירטואליים שבהם המשתמש/תלמיד יכול להלך בחופשיות ולחקור את אברוני התא. התלמיד יכול לסובב, להגדיל ולחתוך כרצונו את המודל התלת ממדי.



אגבור (augmentation)

בעבודה על מיומנויות שפה עד כה תרגלנו את התלמידים בדיבור בפני קהל שבוי. באמצעות משקפי המציאות המדומה ניתן לשפר את תרגול הדיבור על ידי יישומים המעמידים את המשתמש בקדמת הבמה (מילולית) ומתרגלת דיור בפני קהל באולם מלא זרים. יישומים אלו מאפשרים משוב בפרמטרים כמו דיוק בדיבור, כריזמה, דיבור ברור ועוד.



שינוי (modification)

המושג למידה מרחוק מקבל משמעות שונה באמצעות השימוש במשקפי מציאות מדומה. עד כה בלמידה סינכרונית מרוחקת השתמשנו באמצעים כמו זום לתקשורת, היום ניתן להשתמש במשקפי המציאות המדומה על מנת להעביר שיעורים שלמים תוך חווית כיתה אמיתית. בזום כולנו הופכים לריבועים קטנים, בעוד המציאות המדומה מאפשרת לשפת הגוף, הלבוש ועוד מרכיבי תקשורת ויזואליים אחרים לבוא לידי ביטוי.




הגדרה מחדש (redefinition)

כשהייתי בכיתה י' השתתפתי במשלחת חילופי נוער עם יישוב קטן מערבית לברלין. לפני המפגש הפיזי בכרוך בטיסה התבקשנו להתכתב במייל בין הפרטנרים. כיום משקפי מציאות מדומה מאפשרים לפגוש אנשים שונים במכל קצוות תבל, תוך ביטוי שפת גוף ופנים. בניגוד לשיחות וידאו, המשתתפים לא חייבים לחשוף את פניהם, בדומה להתכתבות במייל.




בכתיבה זו השתדלתי לתמצת מספר דוגמאות בולטות לשימוש במשקפי מציאות מדומה בהוראה בבית הספר. בפעם הבאה נעסוק בכלי תלת ממד במחשב בשילוב ייצור במדפסות תלת ממד.


מוזמנים להשאיר שאלות, תגובות או תובנות.


יוני מדגים שימושים בVR
יום סגל המכללה האקדמית תל-חי

זה יוני.

יוני וסילבסקי הוא יזם בתחום האד-טק. בשנים האחרונות עבד כמוביל מו"פ VR בהוראה במעבדה של היחידה למצוינות וחדשנות בהוראה של מכללת תל-חי. כיום יוני מקים חברה העוסקת באתגרי החיבור שבין הגורמים באקוסיסטם החינוכי שסביב הילד.


__________________________________________________


רוצים גם לכתוב ל Tech4Ed על המומחיות שלכם?

כתבו לנו הצעת נושא בפסקה אחת וכמה שורות עליכם ל ronizedek@gmail.com.


רוצים להשתתף ביריד תכניות גפ״ן במטאוורס?

מוזמנים להגיש מועמדות כאן >> https://forms.gle/HkUz5wkGss7fghrq5



195 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page